Maradj fitt ötven után is
A média tele van tippekkel arra vonatkozóan, hogyan legyünk tele energiával, hogyan legyen szép az alakunk és hogyan nézzünk ki jól. Azonban ahogy az évek múlnak, az erő csökken, ugyanakkor a zsírpárnák gyarapodnak. Hogyan maradjunk a lehető legjobb formában és tartsuk meg a karcsú alakot is?
Maradj mozgásban
Ha kezded úgy érezni, hogy az edzőteremben már nem vagy olyan erős, mint évekkel ezelőtt, egyáltalán nem kell lemondanod a kedvenc gyakorlatodról. Nyugodtan módosítsd az edzésprogramodat, hogy egy kicsit kevésbé legyen kihívás. Az erősítő gyakorlatokat továbbra is megtarthatod, amelyek pozitív hatással vannak a csonterősítésre is. Mindenképpen iktass be egy alapos bemelegítést és egy záró nyújtást.
Emellett elkezdhetsz más fizikai tevékenységeket is végezni. A tánc, a kerékpározás, az úszás és a hosszú séták a friss levegőn rengeteg mozgást biztosítanak.
Hogyan fékezzük meg a zsírgyarapodást
A hormonális és fiziológiai változások az anyagcsere lelassulását, zsírnövekedést és az izomtömeg fokozatos csökkenését eredményezik. Ez utóbbira azonban nagyon nagy szükség van. Ha nem tetszik, ahogyan a mérlegen kilókat szedsz fel, semmiképpen ne kezdj bele különböző diétákba. Ezek ugyanis csak az izmokból való fogyást okozhatják.
Kiegyensúlyozott étrend még érett korban is
A kiegyensúlyozott táplálkozás segít megőrizni a szép alakot, és ugyanakkor fittnek is érzed majd magad. Elegendő fehérjét, zsírt és szénhidrátot kell tartalmaznia. Kerülni kell a feldolgozott élelmiszereket, a kirántott ételeket, és az ásványi anyagokat és vitaminokat is célszerű táplálékkiegészítőkkel pótolni. Ha sportolsz, ne feledkezz meg az elegendő kollagénbevitelről sem, amire az ízületeidnek szüksége van. A friss gyümölcsök és zöldségek szintén fontos részét képezik az étrendnek.
Növényi és állati eredetű fehérjék
A fehérjék a sejtek építőkövei. Mind állati, mind növényi formában szükséges őket bevinni. A fehér baromfihúsban, marhahúsban és halban extra vasat, kollagént és B-vitaminokat biztosít a szervezeted számára. Növényi fehérjeforrásként nyúlj a lencséhez, a babhoz és a szójához.
Egészséges zsírok
A fogyás érdekében gyakran csökkentjük a zsírbevitelt. Ezek azonban elengedhetetlenek a szervezet számos folyamatának megfelelő működéséhez. A telített állati eredetű és az iparilag feldolgozott zsírok elhagyása tanácsos. A telítetlen növényi olajok, a halolaj előnyös az egészségre. Az olajok mellett ajánlott a diófélékhez és magvakhoz nyúlni, amelyek ásványi anyagok gazdag forrásai.
Komplex szénhidrátok
A szénhidrátok energiát biztosítanak a sejtek számára, és részt vesznek a szervezet regenerációjában, ezért az étrend fontos részét képezik. Emellett a természetes szénhidrátforrások számos vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaznak. Ilyenek például a rizs, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a burgonya.