Mit kell tartalmaznia egy minőségi fehérjének
A fehérje piac gazdag választékot kínál, amelyből minden sportoló választhat. De honnan lehet tudni, hogy egy fehérje valóban jó minőségű-e?
Aminosavtartalom
A fehérje fontos összetevői az aminosavak. Ha minőséget keresel, vásárlás előtt győződj meg arról, hogy a fehérje a teljes aminosavspektrumot tartalmazza. Egy adagban arginint, leucint, aszparaginsavat, alanint, szerint, glicint és ciszteint kell bevinned. Hatásukat értékelni fogod edzés közben, amikor nagyobb fizikai erőt biztosítanak, valamint edzés után, hogy gyorsítsák a regenerálódást. Az aminosavak az izomnövekedésre és az új izomszövetek képződésére is hatással vannak.
Szója-, marha- vagy tejsavófehérje?
A fehérje kiválasztásakor többféle fehérjefajtával találkozhatunk. Íme egy rövid áttekintés.
Tejsavófehérje
A tejsavófehérjék a legkeresettebbek. Kiváló választás mindenkinek, aki nem szenved tejérzékenységben vagy tejallergiában. A tejsavófehérje elősegíti az izomnövekedést, segíti a fogyást, könnyen emészthető és magas aminosavtartalmával kitűnik. Előnye továbbá, hogy gyorsan felszívódik, így edzés előtt és után is fogyaszthatod.
Kazein fehérje
Ha nem zavar a lassú megemésztés és felszívódás (akár 6 óra), akkor a kazeinfehérjéhez lehet nyúlni. A tejsavóhoz képest kevésbé hat az izomnövekedésre. Használata más fehérjékkel kombinálva vagy lefekvés előtt ajánlott.
Tojásfehérje
Azok számára, akik allergiásak a tejre, a tojásfehérje remek alternatíva lehet. Ez a típus jól felszívódik, és az összes szükséges aminosavat is tartalmazza.
Marhafehérje
Ez a típus azok számára is alkalmas, akiknek kerülniük kell a tejet és a laktózt. A fehérje mellett kollagénnel is ellátja a szervezetet.
Borsó- és szójafehérje
A vegetáriánusok és vegánok értékelni fogják a lehetőséget, hogy növényi alapú fehérjét választhatnak. Aminosavakat tartalmaz és nagyon könnyen emészthető.
A minőségi fehérje tartalmaz leucint
Ha olyan minőségi fehérjét kerestél, amely elegendő mennyiségű aminosavval látja el a szervezetedet, akkor ellenőrizd a termék leírásában a tartalmukat. A minőség jele a leucin mennyisége. Ez az aminosav az izomfehérjék előállítása és a szintézisüket kiváltó folyamatok miatt fontos. Egy jó minőségű fehérjének legalább 2 g leucint kell tartalmaznia 25 g adagonként. Ezért a szójafehérje kevesebbet fog tartalmazni belőle, mivel a szójában természetesen alacsonyabb ennek az aminosavnak a tartalma. A tejsavófehérje azonban megfelel ennek a kritériumnak.
Mesterséges adalékanyagok
A minőségi fehérje nem igényel mesterséges adalékanyagokat. Nem tartalmazhat emulgeálószereket sem. Mesterséges aromák nem használhatók ízesítésre. A természetes aromák, a kakaó vagy az szárított gyümölcsök előnyösebbek.
100 % Whey protein 1 000 G - Iron Aesthetics
Kínálatunkban 100% Whey Protein található, amely kiváló minőségű tejsavóból készült. Alapja a tejsavó koncentrátum, amely magas, akár 80%-os fehérjetartalommal rendelkezik. Az ízesítéshez nem használtunk cukrot, és többféle ízesítés közül lehet választani, természetes vanília, dió, banán vagy karamell ízesítéssel. Kapható zsírmentes kakaóval vagy fagyasztva szárított eperrel ízesített tejsavófehérje is.
A 100% Whey Protein 1 000 G - Iron Aesthetics minden aktív sportoló számára ajánlott. Elősegíti az izomnövekedést, segít a regenerálódás során is. Az aminosavak teljes spektrumát tartalmazza. Egy 35 g-os adagban 26,8 g fehérje és akár 3,32 g leucin található. Van még aszparaginsav, amelyből 3,53 g-ot tartalmaz egy adagban, alanin - 1,54 g, cisztein - 1,78 g és egyéb aminosavak.