Mogyoróvaj - egy ízletes csoda fehérjével, vitaminokkal és ásványi anyagokkal
Finom íz és tökéletes krémes állag - ezek a szavak tökéletesen meghatározzák a mogyoróvajat. Ráadásul ez a népszerű finomság számos tápláló anyagot tartalmaz, sőt sportolók és edzők körében is népszerűvé vált. Honnan származik és valóban jót tesz az egészségnek?
Valójában hol kezdődött?
Az első feljegyzések a mogyoróvaj készítésére tett kísérletekről az amerikai kontinensről származnak, amikor az inkák és aztékok lakták. Ők pörkölt földimogyoróból készítettek pasztát, amely, bár egészen más volt, mint a mai formája, kétségtelenül nagyon ízletes volt.
A mogyoróvaj jelenlegi formáját három embernek köszönhetjük. Marcellus Gilmore Edson volt az első, aki 1884-ben szabadalmaztatta az előállítását. A vajat pörkölt földimogyoróból készítette, amelyet egy fűtött malomban dolgoztak fel. A mogyoróvaj atyjának azonban Dr. John Harvey Kelloggot tartják, aki 1895-ben szabadalmaztatta az előállítását. A főtt földimogyoróból készült alkotását olyan betegeknek adta, akik nem tudtak szilárd táplálékot befogadni. Hitt abban, hogy a tápanyag fontos szerepet játszik a gyógyulásban. A mogyoróvaj népszerűségét leginkább George A. Bayle üzletembernek köszönhető, aki bevezette a hagyományos háztartásokba.
Tényleg jót tesz a mogyoróvaj az egészségnek?
A válasz erre a kérdésre egyértelműen igen. A mogyoróvaj természetszerűleg rengeteg fehérjét, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Azonban, mint minden élelmiszert, ezt a finomságot is mértékkel kell fogyasztani. Az ajánlott napi adag két teáskanál, azaz körülbelül 32 g. Magas a zsírtartalma, amelynek nagy része úgynevezett egészséges zsír, de nem szabad túlzásba vinni. A mogyoróvajban az egészséges és az egészségtelen zsír aránya 80:20. Az olívaolajban például hasonló az arány.
A mogyoróvaj alkalmas minden sportoló és az egészségükkel és kondíciójukkal törődő ember étrendjének gazdagítására. Tápértékének köszönhetően kiválóan alkalmas a fogyáshoz és az izomtömeg növeléséhez. Az ajánlott napi adagban körülbelül 8,6 g fehérje található. Ezenkívül E-vitamint, B3- és B6-vitamint is tartalmaz. Ásványi anyagok tekintetében magnéziumban, foszforban, cinkben és mangánban gazdag.
Ez a finomság jó antioxidánsforrás. Még a nyers földimogyoró is természetes módon tartalmazza ezeket az egészségvédő anyagokat, amelyek megvédenek bennünket a szabad gyökök hatásától. A mogyoróvajat a mogyoró pörkölt formájából készítik, amelyről megállapították, hogy akár 22%-kal növeli az antioxidáns-tartalmát. Ezáltal az eperhez vagy a szederhez hasonlítható.
Miért érdemes a mogyoróvajat az étrendünkbe beépíteni
A mogyoróvaj fogyasztása segíthet megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket, és jótékony hatással van a vér koleszterinszintjére is. Még a fogyásban is segíthet. A mogyoróvaj ugyanis már kis mennyiségben is laktató, így csökkenti az étvágyat.
Egy sportoló szempontjából a mogyoróvaj kiváló energiaforrás, amiből rengeteget tartalmaz. Ráadásul megfizethető, ami növeli a népszerűségét. Az izomtömeg növelésében is segíthet, különösen azoknak, akik ezzel a folyamattal küzdenek. Magas kalóriatartalmának köszönhetően játékosan elérheted vele a szükséges napi 3 000 kcal-t. Emellett jó forrása a tápanyagoknak, amelyekre a szervezetnek szüksége van a kemény edzés utáni feltöltődéshez. A benne lévő fehérjék könnyen felszívódnak, így fontos szerepet játszanak az izomépítésben.
Hogyan fogyasztható?
A mogyoróvaj önmagában is fogyasztható ízletes nassolnivalóként, vagy számos recepthez hozzáadható. Amerikai kedvenc a mogyoróvajas-lekváros szendvics. Kiváló kiegészítője lehet a reggeli zabkásának vagy egy adag fitt palacsintának is. Különféle süteményekhez, például brownie-hoz, muffinokhoz vagy cookihoz is adhatod. Jégkrémbe és turmixokba is remekül illik. A fantáziádnak tényleg nincs határa, ha arról van szó, hogy beépítheted az étrendedbe.
Vigyázz azonban a megvásárolt termék minőségére. Csak a bevált 100%-os mogyoróvajakhoz nyúlj, amelyek csak pörkölt földimogyorót tartalmaznak. A hozzáadott pálmazsír vagy cukor jelentősen csökkenti a tápértékét.