Csirke és pulykamell - gazdag fehérjeforrások minden sportoló számára
A fehérje fontos része a sportolók étrendjének. Ezek az izmok és szövetek alapvető építőkövei, amelyek támogatják az izomnövekedést és a teljesítményt. Emellett számos folyamatot segítenek a szervezetben. A következő cikkben eláruljuk, hogy mely húsfélék segítenek a pótlásukban.
Miért van fehérjére szükség nem csak a sportban
A fehérje az étrend egyik fontos összetevője. Mivel számos élelmiszerben megtalálhatóak, bevisszük őket az étrendünkben. A szervezet nem tudja tárolni őket, ezért fokozott szükség esetén célszerű táplálékkiegészítőkkel pótolni őket.
Izomnövekedés és sérülésgyógyulás
A fehérjék az emésztőrendszerben fokozatosan aminosavakká bomlanak le. Ezek a vékonybél falán keresztül felszívódnak a vérbe, amely a test különböző részeibe szállítja őket. A fehérjékről gyakran beszélnek különösen az izomnövekedéssel kapcsolatban. Ennek oka, hogy fokozott bevitelük edzéssel kombinálva izomnövekedést eredményez. Emellett fontosak a test egyéb szöveteinek regenerációja során, elősegítik a sérülések gyógyulását, és fontosak a kollagénszintézis serkentésében.
A hormontermelés és az immunitás támogatása
A fehérjék a hormontermelésben is részt vesznek. A csontok, a bőr, a porcok és az izmok nélkülözhetetlen részei. Szükség van rájuk az emésztőenzimek képződésében, az energiaanyagcserében és hozzájárulnak az immunitás megfelelő működéséhez.
Csirke és pulykamell mint fehérjeforrás
A magas fehérjetartalmú húsok közé egyértelműen a csirke és a pulykamell tartozik. Bár a bárányban és a vadhúsban valamivel több található, ezek kevésbé megfizethetőek.
Melle vagy combja?
A baromfi fehér és sötét húsú, amely főként a combból áll. Színét annak köszönheti, hogy több benne a mioglobin nevű fehérje, amely az izmokban lebontja és tárolja az oxigént. A combhúsban mind a pulykában, mind a csirkében kevesebb fehérje található, mint a mellben.
Csirkemell - fehérje-, vitamin- és zsírtartalom
A minimális zsír és a magas fehérjetartalom miatt a csirkemell gyakori választás mindazok számára, akik izomtömeget akarnak növelni és súlyt akarnak leadni. Zsírtartalma mindössze 1,2 g/100 g mell (bőr nélkül, az elkészítés során hozzáadva). A zsírösszetétel is kedvező. Egészséges telítetlen omega-3 és omega-6 zsírsavakat tartalmaz.
A csirkemell fehérje : zsír aránya 20 : 1. 100 grammonként akár 31 g fehérjét is tartalmazhat. Nincs benne szénhidrát, és csak 165 kalóriát kapunk ugyanekkora adagban. Segítségükkel elérhető az optimális fehérjearány az étrendben, és minimális kalóriabevitel mellett meghosszabbítja a jóllakottság érzését.
Vitaminok és ásványi anyagok
A csirkemellet mindenki értékelni fogja, akinek fontos a kiegyensúlyozott étrend. B-vitaminokat, C- és A-vitamint, valamint ásványi anyagokat, például vasat, cinket és szelént találunk benne. A benne lévő kolin jótékony hatással van az idegrendszerre, hozzájárul a szervezet megnyugtatásához, a koncentrációhoz és véd a stressz ellen.
Pulykamell - fehérje-, vitamin- és zsírtartalom
Ha érdekel a kalóriaszámolás, örömmel fogod hallani, hogy a pulykamell 100 grammja mindössze 169 kalóriát tartalmaz. Bőr nélkül, minimális zsiradékkal érdemes elkészíteni; választhatod a főzést is.
Vitamin- és ásványianyag komplexum minden adagban
A pulykamell a fehérje mellett B-vitaminokat és A-vitamint is tartalmaz. Kalcium, cink, kálium, nátrium és foszfor is található benne.
A pulykamell egészséges zsírokat tartalmaz
A pulykamell zsírtartalma is kedvező, 100 grammonként mindössze 0,7 gramm. A csirkemellhez hasonlóan az omega-3 és omega-6 telítetlen zsírsavak aránya és a minimális telített zsírsavtartalom is kedvező.